Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid van een winkel (8 tips)

Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid van een winkel

Bij het doen van een aankoop of het afnemen van een dienst is het belangrijk om te weten hoe betrouwbaar een winkel is. Er zijn verschillende onderdelen die het mogelijk maken om de betrouwbaarheid van een (web)winkel te verifiëren.

1. Keurmerk(en)

Keurmerken 300x292 - Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid van een winkel (8 tips)
1. Keurmerken

In Nederland zijn er veel verschillende keurmerken. Deze keurmerken zijn er zowel voor (web)winkels als producten en of diensten. Een keurmerk geeft aan of een bedrijf zich aan branche brede kwaliteitsnormen voldoet.

Enkele keurmerken voor bedrijven die producten en of diensten aanbieden:

 • Thuiswinkel waarborg: voor webwinkels
 • Webshop keurmerk: voor webwinkels
 • BOVAG: voor garages en autobedrijven
 • ANVR: voor reizen
 • SGR: voor reizen
 • Keurmerk financiële dienstverlening: voor de financiële sector
 • FSC-keurmerk: voor de duurzame productie van hout gebruikt in producten
 • SKG-keurmerk: voor de bouw en vastgoedsector
 • SBW erkend: voor de meubelbranche
 • NHG: voor hypothecaire leningen
 • NVI: keurmerk voor incasso ondernemingen
 • CBF: toezichthoudend voor goede doelen
 • NRTO: keurmerk voor trainingen en opleidingen

Naast bovengenoemde keurmerken zijn er nog meer keurmerken en kwaliteitsnormen. Een winkel vermeld in veel gevallen de keurmerken die de winkel voert. Op de website van de genoemde keurmerken kun je vaak terugvinden of de winkel daadwerkelijk voldoet aan het keurmerk. Ook is het mogelijk om op de website te vinden wat het keurmerk exact inhoud.

2. Reactiesnelheid van de (web)winkel

Reactie tijden 300x200 - Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid van een winkel (8 tips)
2. Reactie tijden

Om de betrouwbaarheid van een winkel te kunnen beoordelen is het slim om te kijken hoe snel de (web)winkel reageert op verzoeken. Stuur bijvoorbeeld een mail naar de (web)winkel en bekijk hoe snel en hoe de winkel reageert. Dit geeft vaak een goede indicatie hoe betrouwbaar en snel een winkel is.

Een truc die kan helpen is het bellen van de winkel om te bekijken of de telefoon wordt opgenomen. Dit geeft direct een indicatie van hoe lang er gewacht moet worden wanneer er telefonisch contact wordt gezocht. Mocht er iets gebeuren waarbij er service of garantie verleend moet worden, dan is duidelijk hoe snel het mogelijk is om iemand te spreken. Is de wachttijd bijvoorbeeld 30 minuten of langer, dan is dit een indicatie dat een webwinkel mogelijk minder aandacht heeft voor service.

In een winkel is het mogelijk om het personeel specifieke vragen te stellen. Op deze manier is het mogelijk om te verifiëren of degene die de producten verkoopt ook daadwerkelijk genoeg kennis heeft van de producten. Of moet het winkelpersoneel op veel van de vragen een antwoord navragen bij collega’s? Goed winkelpersoneel is in staat om goed te adviseren en verkleind de kans dat er na de aankoop toch nog verrassingen zijn.

3. Ervaringen en beoordelingen over de betrouwbaarheid van een winkel

Ervaringen van anderen 300x200 - Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid van een winkel (8 tips)
3. Ervaringen van anderen

Een goede indicatie van de betrouwbaarheid van een winkel is de ervaring van andere consumenten. Bekijk op Consumenten-reviews.nl de beoordelingen, ervaringen en reviews van andere consumenten. Op deze manier is het eenvoudig om te bepalen wat hoe betrouwbaar een winkel is.

Verder is het mogelijk om in zoekmachines zoals Google of Bing te zoeken naar “klachten bedrijfsnaam”. Op deze manier is het mogelijk om blogs, review websites of forums te vinden waar eventuele klachten op staan van andere consumenten. Dit kan een goede indruk geven of een bedrijf wel betrouwbaar is.

Als laatste plek voor beoordelingen en ervaringen is het mogelijk om op de website van het bedrijf zelf te kijken. Let hierbij wel op. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om op hun eigen website alleen positieve beoordelingen en ervaringen te tonen. Ze zijn namelijk zelf in staat om eventuele negatieve feedback te verwijderen of te nuanceren.

4. Winkel-, overheid- en contactgegevens van het bedrijf

Contact gegevens 1 300x150 - Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid van een winkel (8 tips)
4. Contact gegevens

De betrouwbaarheid van de winkel kan verder op basis van bedrijfsgegevens geverifieerd worden. Als het bedrijf een Nederland bedrijf is dan staat het bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Op de website van de Kamer van Koophandel is het mogelijk om de gegevens van het bedrijf te controleren.

Ook als een bedrijf een fysieke bedrijfslocatie heeft is dit een goede indicatie van de betrouwbaarheid van het bedrijf. Mocht er iets mis zijn met het product dan is het mogelijk om de fysieke bedrijfslocatie te bezoeken. Via bijvoorbeeld Google Maps is het mogelijk om vanaf een laptop of computer de locatie te bekijken. Dit kan een goede indruk geven van het bedrijf.

Tot slot is het belangrijk om het webadres te controleren van het bedrijf. Is deze hetzelfde als de bedrijfsnaam of compleet anders? En is de verbinding beveiligd? Verder is het bedrijf verplicht om contactgegevens te delen op de website zodat een consument eenvoudig contact kan opnemen met het bedrijf.

5. De voorwaarden van een winkel

De voorwaarden van een winkel 1 300x221 - Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid van een winkel (8 tips)
5. De voorwaarden van een winkel

Bij het overwegen van het kopen van een product of dienst is het belangrijk om kennis te nemen van de voorwaarden. Mocht een product of dienst niet naar verwachting zijn dan is het belangrijk om te weten of het mogelijk is om geld retour te krijgen en welke termijn hieraan verbonden is. Samen met de lever- en retourtermijn kan een belangrijke indicatie zijn van de betrouwbaarheid. Winkels die dit niet duidelijk vermelden zijn in sommige gevallen minder betrouwbaar.

De voorwaarden van een winkel zijn vaak terug te vinden op de website. Deze staan vaak vermeld onderaan de website of op klantenservice pagina’s. Ook is een webwinkel verplicht om de algemene voorwaarden te tonen vlak voordat de koop wordt afgesloten. Wanneer dit niet het geval is, dan is het mogelijk om hierover te informeren bij het bedrijf.

6. Bekijk de mogelijke betaalmethodes

Betaalmethodes 300x225 - Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid van een winkel (8 tips)
6. Betaalmethodes

Wanneer het onduidelijk is hoe betrouwbaar een winkel is, dan is het verstandig om te kijken naar de beschikbare betaalmethodes. Dit kan een goede indicatie geven van de betrouwbaarheid van een bedrijf.

De betaalmethodes die relatief veilig zijn:

 • Betalen via een creditcard. Als de product en of dienst niet geleverd wordt, is het voor de consument mogelijk om via de creditcardmaatschappij de betaling terug te claimen. De creditcardmaatschappij verhaalt dit bedrag vervolgens bij het bedrijf aan wie de betaling verricht is.
 • Achteraf betalen. Een andere betalingsmethode die relatief veilig is, is achteraf betalen. Als consument is het mogelijk om eerst de goederen te beoordelen alvorens er een betaling verschiet.</li

Betalingsmethodes die onveiliger zijn:

 • Overmaken naar buitenlandse rekeningen. Een directe betaling naar een buitenlandse rekening kan onbetrouwbaarder zijn. Let bij een overmaking naar een buitenlandse rekening altijd extra goed op.
 • Betaallinks die verstuurd worden per e-mail. Een betaallink die per e-mail verstuurd wordt is ook onveiliger. Let bij het klikken op de link altijd goed op of je daadwerkelijk een betaling verricht aan het juiste bedrijf.

Over het algemeen geldt bij het doen van een betaling dat er altijd goed gecontroleerd moet worden of de betaling daadwerkelijk gedaan wordt aan het correcte bedrijf.

7. Controleer of er meldingen zijn gedaan bij de politie

Politie 300x200 - Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid van een winkel (8 tips)
7. Meldingen bij de politie

Bij een onbekende winkel is het slim om even op de website van de politie te kijken of er meldingen zijn gedaan.

Het is mogelijk om te zoeken op:

 • Rekeningnummer
 • Telefoonnummer
 • Het webadres van een webwinkel
 • E-mailadres

Als er geen meldingen zijn gedaan wil dat niet altijd betekenen dat het bedrijf betrouwbaar is. Het bedrijf kan ook net pas opgericht zijn waardoor er nog geen of weinig meldingen over bekend zin.

Via deze link is het mogelijk om op de website van de politie een bedrijf op te zoeken.

8. Eigen gevoel

Eigen gevoel 2 300x200 - Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid van een winkel (8 tips)
8. Eigen gevoel

Als een van bovenstaande tips nog niet voldoende zijn dan is er een laatste manier om de betrouwbaarheid van een winkel te verifiëren. En dat is je eigen gevoel gebruiken. Is het aanbod niet realistisch? Dan is dit een zorgwekkende indicatie om rekening mee te houden. Wanneer een product lager geprijsd is dan normaal kan dit een teken zijn dat er iets niet helemaal in orde is.

Ook wanneer een bedrijf druk uitoefent om direct iets aan te schaffen kan dit een indicatie zijn dat er misschien iets niet goed is.

Let in deze gevallen extra goed op. Want iets wat te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook.

Dit bericht is gepost in tips. Bookmark de link.

Geef een reactie